април 29, 2006

Деца пишат до Бог I

Тази сбирка е популярна из интернет. Но наистина си заслужава да се разпространява все повече и повече. Забавна и в същото време умна :)
Латвийския писател Михаил Дымов задал три въпроса за Бог на деца от 6 до 10 годишна възраст и събрал отговорите в книжка. Това е руския оригинал.

За какво би искал да попиташ Бог?
За какво би искал да помолиш Бог?
Какво би искал да разкажеш на Бог?
-----
Ако Ти организираш края на света, кой ще ти се моли? Петя, 4 клас

Изобщо, аз не вярвам в Тебе. Ето, кажи ми, защо хората не Те виждат? Юра, 2 клас

Кой духа вятърът? Алик, 1 клас

Небето е синьо, когато си в добро настроение ли, Господи?
Надя, 3 клас

Хората толкова страдат на Земята, нима в твоя ад е още по-зле? Радик, 4 клас

А Ти обслужваш ли и другите страни? Толик, 3 клас

Е, добре, де, Господи, мен щъркелът ме е донесъл на моите родители, а вместо него кой ни прави? Олег, 3 клас

А Ти какво образование имаш? Зайга, 2 клас

Аз разбрах, че Ти си най-главният на Земята, макар че живееш на небето. А няма ли да те преизбират? Сеня, 1 клас

Господи, а Ти слушаше ли майка си като дете? Нина, 2 клас

А в детството си Ти биеше ли се с децата или беше кротичък? Костя, 2 клас

Аз Те обичам, разбира се, но повече обичам мама и татко. Нали не се сърдиш? Зоя, 3 клас

Може ли да не умирам, а? Юля, 1 клас

А дето продават свещи в църквата, това Твоят бизнес ли е? Толик, 2 клас

Аз прочетох, че Христос е евреин, но нали той е Твой син, и какво, Ти също ли си евреин? Ася, 2 клас

Господи, Ти поне новия ми адрес знаеш ли? Ляля, 1 клас

От кой момент може да се смята човека за възрастен? Когато не се бои от инжекции или когато му харесва Светланка? Марик, 3 клас

Кажи ми, Господи, как се държа аз в обществото? Альоша, 1 клас

Защо през пролетта, когато вечер Ти включваш звездите на небето и духаш топъл вятър на Земята, и наоколо е тихо-тихо, ми се иска да плача? Наташа, 2 клас

Какво значи това: всичко е по божия воля?! И лятото, и болестта на мама, и войната? Марат, 2 клас

Всички казват, че в 2000-ата година ще дойде краят на света. А какво ще стане после? Максим, 3 клас

На колки години си, Господи? Валя, 2 клас

Ти би ли искал да си от нашите? Сьома, 3 клас

Следва...

април 23, 2006

Великден

Великден е християнски народен празник, свързан с представата за Христовото Възкресение. Празникът е с неопределена дата: от източното православие се чества в неделята след първото пролетно пълнолуние (между 4 април и 8 май).
Подготовката за честването му започва в седмицата преди Великден, наричана Страстна. Празнува се три дни. Сутринта на първия празничен ден се отслужва тържествена църковна служба. Пали се свещ и се носи да догори в дома. На празничната трапеза задължително се отговява (така се слага край на започналия на Заговезни пост) с великденски яйца и обредни хлябове (козунаци). Всички се "чукат" с червени и шарени яйца — за здраве. Младоженците гостуват на кумовете и родителите на булката, като носят яйца и великденски кравай. В миналото момите и ергените връзвали люлки под дърветата и до късна вечер се люлеели и пеели песни за любов и женитба.

Възкресение
В християнската религия на Възкресение (Великден) се чества връщането на Исус Христос към живота на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироноски, посетили гроба. Исус Христос се явява на Мария Магдалина и на апостолите.

Пасха
Названието на главния старозаветен празник (от арамейски, буквално означава „преход“). Установен от Мойсей по времето на изхода из Египет в памет на това събитие. Празнувала се на първото пролетно новолуние. В християнската църква - Възкресение Христово.

Страстна седмица
Така се наричат дните на Христовите страсти (страдания) от влизането на Исус Христос в Ерусалим за песах до смъртта му. В сряда е Тайната вечеря с Апостолите, през нощта срещу четвъртък са молитвата на Исус Христос в Гетсиманската градина, предателството на Юда и залавянето на Спасителя, в четвъртък - произнасянето на смъртната присъда и потвърждаването й от Пилат Понтийски, в петък — разпването на Исус Христос на кръста на Голгота.
В българската православна традиция Страстната седмица са дните от понеделник до събота, всеки от които се нарича „велик“ (пр: Велики четвъртък). Първите три са определени за разтребване вкъщи, като на рутинната дейност се придава и символично пречистващ характер — прави се за здраве. На Велики четвъртък се спазва строга забрана за работа (за предпазване от градушка), боядисват се великденските яйца. На Велики петък (наричан още „Разпети“) в Западна България се украсяват боядисаните яйца с различни мотиви (против болести и смърт). На Велика събота жените посещават гробищата, преливат и прекадяват гробовете, раздават боядисани яйца и хляб за душите на мъртвите. Обикновено в събота се месят и пекат обредните великденски хлябове.

Великденски символи

Великденски яйца
История
Не е известно откога за първи път са започнали да се боядисват яйца. Има исторически и археологически данни, че яйца са се багрили и дарявали още в древен Египет, Персия, Рим, Китай и Гърция. Ритуалите, свързани с тях, символизирали раждането на живота.
Като християнски религиозен символ яйцето първоначално олицитворява гробницата на Христос и отместения й камък. По-късно асоциацията се промения заради наложилия се обичай яйцата да се боядисват в червено (кръвта на Христос).

Български обичаи
В България традиция е яйцата да се боядисват на Велики четвъртък, като броя им зависи от членовете на семейството и от броя на кокошките. Първото се оцветява винаги в червено от най-възрастната жена, която прави с него, докато е още топло и прясно боядисано, кръстен знак на челата на децата. След този ритуал боядисването поемат младите жени в къщата.
До появата на изкуствени оцветители са се използвали отвари от билки, ядки и др. С отвара от риган се получавала червена багра, със смрадлика - оранжева, зелено – с коприва, жълто – с орехи и кори от ябълка или отвара от стар кромид лук.
Винаги, когато се боядисвали яйца, се приготвяла и отделна кошничка и за кумовете. Яйце се дарявало и на всеки гост, прекрачил прага. За допълнителна украса се ползвали отпечатъците на листенца от магданоз или фигурки, нарисувани с восък или с цветни моливи. Според поверието този, чието яйце остане здраво след чукането (борак), ще е най-здрав през годината.

Други
Още през 18 век започва производството на шоколадови яйца. Дървените са известни отдавна, а през 60-те години на 20 век вече се продават и пластмасови. Изключителени със своята красота и блясък са декоративните яйца на Петер Карл Фаберже, изработени от скъпоценни камъни и благородни метали.

Великденски заек
Този символ също е отпреди разпространението на християнската религия. Заекът традиционно се свързва с плодородието и изобилието, а в древните ритуали и вярвания - и с луната и нейните цикли. Съществува легенда, според която великденският заек някога бил голяма красива птица, принадлежаща на една богиня. Веднъж тя я превърнала в див заек и, тъй като той все още е птица по душа, продължава да прави гнезда и да ги пълни с яйца.

Обредни хлябове
Обредните хлябове са неотменна част от традициите на Великден. Обикновено се правят в кръгла форма и се украсяват с плетеници, като в средата им се слага червено яйце. В България по традиция се замесват в четвъртъка преди Великден, в Гърция - в петък и др. Една от тези пити се прави сладка и това е великденският козунак. За първи път козунак се приготвя през 17 век във Франция. В Италия също имат вид козунак по същия повод - той може да изтрае цели 6 месеца.

Великденска трапеза
На Великден се сервират зелени салати с репички и сварени яйца, супи от дреболии на птици, агнешко печено, сладка баница, великденски курабии и др.

април 19, 2006

Ретуш

За завист ли е, за успокоение ли?.... :)
Нали не вярвате прекалено много на снимките на хубавите каки в модните списанията? И не само модните :)
Този сайт: http://www.digitalretouch.org/ може да ви покаже и научи как се обработват снимки, за да се получи това:


Или това:

Или пък това:

Ама ние това си го знаем ;)
Колекцията е богата и интересна...

април 14, 2006

Крилати фрази VI

Защо са крилати крилатите фрази?

Новото е добре забравено старо
През 1824 година във Франция излезли мемоарите на модистката на Мария Антоанета мадмоазел Бертен, в които тя казва тези думи по повод една преправена от нея стара рокля на кралицата (в действителност мемоарите й са фалшифицирани - техен автор е Жак Пеше (Peuchet), 1758-1830). Тази мисъл била възприета като нова само защото също била добре забравена стара. Още Джефри Чосър (1340-1400) е казал, че "няма нов обичай, който да не е бил стар". Този цитат на Чосър бил популяризиран с книгата на Уолтър Скот "Народни песни от Южна Шотландия".

За мъртвите или хубаво, или нищо
Изразът често се цитира на латински "De mortuis nil nisi bene" или "De mortuis aut bene aut nihil" и по всяка вероятност е от съчинението на Диоген Лаертски (ІІІ в. сл.Хр.) "Живот, учение и мнения на прославени философи", в които е приведено едно изречение на един от "седемте мъдреци" - Хилон (VІ в. пр.Хр.) - "Не злослови за мъртвите".

Една лястовичка пролет не прави
Този израз, станал пословица, е от баснята на Езоп, в която се разказва за един разточителен юноша, който пропилял цялото бащино наследство, останал му само един плащ, но когато видял, че една лястовичка вече се е върнала, той сметнал че скоро ще е пролет и продал и него. Но настъпили студове, лястовичката загинала, а разточителният младеж с негодувание я обвинил в лъжа. Пословицата идва от баснята, но може би и самата басня е написана по друга древна пословица, която се среща в една от комедиите на Кратин (умрял 423 г.пр.Хр.). Аристотел също цитира тази пословица.

април 11, 2006

Цялата свинщина

Театър. Смях през сълзи.
Типично за Иван Кулеков. Политическа сатира.

*** България, наши дни. Дирекция на Полицията в голям областен център, нощ.
Решаващи часове за съдбата на четирима заподозрени мъже извадени от нежната прегръдка на нощта, за да попаднат в суровата реалност на полицейската стая за разпознаване на престъпници в дирекцията. От другата страна на дебелото стъкло на стаята са събрани свидетелите, които трябва да разпознаят и идентифицират извършителя на тежкото криминално престъпление – изнасилена, заклана и изядена е... държавна свиня от порода Бяла българска свиня. Престъплението е било консумирано в продължение на 15 години!?!...

Разпитът на всеки от заподозрените в ужасното престъпление се води от невидим, но будещ страхопочитание глас. Глас, който буди възхищение във всяко честно българско сърце и ужас в сърцето на всеки български престъпник. Гласът на Генерала!...

Всеки от заподозрените е призован да разкаже какво е правил от 10 ноември 1989-та година до наши дни и какви са били неговите отношения със следствен обект # 1. А следственият обект е невиждана досега секс-кукла, под формата на...свиня!

Виртуозните методи на Генерала, карат всеки от евентуалните престъпници, да си каже и майчиното мляко...И все пак – кой е убиецът? И какво го е мотивирало да извърши това смразяващо тройно престъпление? И каква е истината за греховната любов на четиримата мъже със секс-свинята?

Отговорите на тези мистериозни въпроси можете да получите, ако гледате спектакъла “Цялата свинщина” на Театър "Българан".
Автор - Иван Кулеков
Участват - Ангел Георгиев-Ачо, Кръстю Лафазанов, Мариан Бачев, Руслан Мъйнов
Съжалявам, не запомних актьора с "гласа" на Генерала
Сценография и костюми - Петър Митев
Постановка - Борис Панкин

април 09, 2006

Mac Windows



Оoooх, мъка, мъка за Mac юзерите. Аз съм по 1/2 ползвател и на Win и на Mac. Та съм наполовина пристрастена към темата :)
Предадоха се Apple :( Няма спасение от Microsoft. Както се казва, и на хляба скоро ще има такъв надпис. Дано преди него се появи хляб тип "Линукс" ;)

Тук ми хареса едно изказване :)
"Да подкараш Window$ върху Mac е все едно да нарисуваш мустаци на Мона Лиза."

април 04, 2006

Българска работа, ама хубава

И смешно и забавно и доста тъжно и обидно ти става когато се зачетеш в статии, писани от чужденци за родината ти. Било за хубавите й страни, било за лошите.
В Нетинфо често се появяват такива статии писани предимно от британци стигнали по някакъв повод до България.
И нали напоследък е модерно по селата да ставаме съседи с британци, на тяхното мнение започва да се гледа като на меродавно.
Но може ли да има нещо вярно в думите на някои туристи, дошли за 20 дни на курорт и обикновено изпаднали в алкохолен делириум както те сами се хвалят?! Нима за 20 дни екскурзия може да се открие и окачестви една страна?
Разни хора, разни идеали. Но няма да се плашим, между плявата винаги има и хубаво.

'Спектейтър': Опитайте от България, преди да са я развалили
Англичанин протестира срещу статията 'Булгарно и противно'
'Спектейтър': Как британците купуват ваканционни къщи в страната на Златко Баретата
Британци разказват за 'адска почивка' заради строежи у нас
'Обзървър': Англичани се оплакват от български курорти в книга
"Старс енд страйпс": Лицата на промяната в България

А напоследък из нета се завъртя и колекция от чуждестранни мнения за българското национално питие - ракията. Може пък точно заради нея да се завръщат туристите винаги при нас :) Bulgarian National Drink

април 03, 2006

Sting

Йееее! Имам билет за концерта на Стинг!
Все се каня да ида на концерт на някой по-известен певец или група. Щяха да са Депеш Мод. Не стана. И ето сега на Стинг се наканих.
Несебър, 12.06.2006г., понеделник. На мен все ми е кофти, че е далече и е делничен ден и кой знае до тогава какво ще стане. Но много харесвам Стинг и се реших. Какво пък, може да открия и морския сезон с едното. Вече нямам търпение :)