януари 29, 2011

Рецепта за приготвяне на поетеса

Необходими продукти

1 вестник лична драма
1 ярко червено червило
2 обувки с тънки токове
1 чорапогащник, черен, на бримки

Разрежете внимателно гръдния кош. Натъпчете със ситно нарязания вестник, зашийте с 3-4 шева.
Завържете крайниците с чорапогащника, украсете с обувките и червилото.
Посипете за разкош със стрити на прах мъжки обещания, полейте обилно със сос от две леко разбити яйца и сметана.
Печете на бавен огън до пълно завършване на поемата.

януари 25, 2011

януари 20, 2011

Тост VIII

Да вдигнем наздравици за здравето!

*
Един мъж простудил гърлото си и гласът му се загубил. Решил той да почака до сутринта и да иде директно в кабинета на познат лекар, който се помещавал в дома му. Речено - сторено. Звъннал на вратата на доктора, отворила жена му.
- Съпругът ви вкъщи ли е? - прошепнал болният.
- Не! - казала тихо домакинята. - Влизайте бързо, докато не са ни видели съседите.
ДА ПИЕМ ЗА КРЕПКОТО ЗДРАВЕ, НЕКА ЛЕКАРИТЕ ПО-ЧЕСТО ОТСЪСТВАТ ОТ СЕМЕЙНОТО ОГНИЩЕ!

* На улицата кротко беседвали двама приятели. Изведнъж единият се сепнал и отронил:
- Нека се скрия зад гърба ти - насреща ни идва моят семеен лекар и не искам да попадам пред очите му.
- Какво се е случило, защо се криеш? - попитал другият.
- Срам ме е. Мина цяла година, откакто не боледувам от нищо.
НЕКА БЪДЕМ ЗДРАВИ И ДА СЕ СРАМУВАМЕ ОТ ДОКТОРИТЕ!

* Един стар и мъдър грузинец съветвал:
- Ако искаш да си щастлив една минута - изпуши една цигара!
- Ако искаш да си щастлив един ден - напий се!
- Ако искаш да си щастлив една седмица - разболей се!
- Ако искаш да си щастлив един месец - ожени се!
- Ако искаш да си щастлив една година - намери си любовница!
- Ако искаш да си щастлив цял живот - бъди здрав!
ДА ПИЕМ ЗА ЩАСТИЕТО НА ВСИЧКИ ПРИСЪСТВАЩИ - ЗА ЗДРАВЕТО!

* Пациент се обърнал към офталмолог, оплаквайки се от болка в лявото око. Лекарят го прегледал и отсякъл:
- Или ще се откажете от пиенето, или ще се простите с окото си.
- Ех, пропадна ми оченцето! - въздъхнал болният.
ДА ВДИГНЕМ ЧАШИ ЗА ЗРЯЩИТЕ ТРЕЗВЕНИЦИ!

* Един човек попаднал в автомобилна катастрофа и пострадал солидно - счупил не само горните и долните си крайници, но и всички пръсти на ръцете си. Имал късмет със способен лекар, който приложил подходяща терапия.
- Докторе, след като ми махнат гипса, ще мога ли да свиря на пиано? - попитал пострадалият.
- Разбира се, ще можете! - отговорил лекарят.
- Това е добре! Това е чудесно! - възкликнал пациентът. - Докторе, вие сте вълшебник - та аз досега изобщо не съм свирил на пиано...
ДА ПИЕМ ЗА МЕДИЦИТЕ, СПОСОБНИ ДА ТВОРЯТ ЧУДЕСА!

* Една жена на зряла възраст за първи път пробвала водка.
- Странно - казала тя, - тази напитка поразително прилича на лекарството, което мъжът ми взема редовно през последните десетина години!
ДА НАПЪЛНИМ ЧАШИТЕ С ЛЕКАРСТВО И ДА ПИЕМ ЗА ЗДРАВЕТО!

* - Кажи - пита болен своя съсед по квартира, - когато докторът излезе от дома ми, нищо ли не каза за мене?
- Нищо.
- Абсолютно нищо?
- Той само се чудеше дали през тази тясна врата би минал ковчег...
ДА ПИЕМ ЗА КРЕПКОТО ЗДРАВЕ!

януари 16, 2011

„Зелените“ фактури и наистина ли отказът от печатна фактура е еко?

В последната година мобилните оператори, доставчици на комунални услуги /ВИК и електроразпределителните дружества/ и банките поканиха клиентите си да се откажат от хартиените фактури, за да запазят околната среда.

На пръв поглед звучи напълно логично, но дали доставчиците не прехвърлят печата върху клиентите си, намалявайки собствените си разходи. Или поне до този момент, екологичният проблем се разтоварва извън офиса на доставчика, а клиентите трябва да търсят решенията сами. Така ли е в действителност или ефектът не е върху околната среда, а върху разходите на доставчиците? Да видим.

Ефектите върху околната среда

Хиляди дървета загиват.
Вярно твърдение. Само, ако не използвате рециклирана хартия. Ако обаче използвате 100% рециклирана хартия или такава, сертифицирана с FSC сертификат, това няма да е така. Най-общо казано, FSC сертификатът позволява да се използват само дървета, които се изсичат контролирано и по никакъв начин не вредят и не нарушават околната среда.

За производството на хартия се разхищава твърде много енергия и вода.
Невярно твърдение. Само 5% от водата, която се използва при производството на хартия се консумира наистина, докато останалите 95% се връщат в природата. В Европа е въведена високоефективна енергийна система, която генерира ток в процеса на самото производство и така в последните 10 години, хартиената индустрия намалява емисиите въглероден двуокис с 42%.

Разгледайте специално направения информационен сайт по темата: www.thepapereffect.com
Отказът от хартиени фактури намалява разходите.
Вярно твърдение, с едно уточнение. Намаляват разходите само на доставчиците на услугата. Отказвайки се да отпечатват фактурите, те натоварват собствените си клиенти, които трябва сами да разпечатат фактурата. Да, физическите лица пестят хартия, защото нямат нужда от сметката като документ. Но фирмите, на които им трябва фактура, за да оторизират плащането при данъчни проверки например, трябва да разпечатват в собственит си офиси. Използването на електронни фактури е чудесен начин да се пести, но вижте по-надолу какви са пречките да изхвърлите изцяло хартията от офиса си.

Личните плюсове и минуси.
Не получавате хартиена фактура в пощата.
Мобилните оператори въведоха от 2009 година такса за получаване на хартиена фактура. Сумата на Глобул е 0,50лв., на Мтел е 0,60лв., а таксата на Виваком е част от абонаментния план и не се описва точно.

Ползите за всеки градски жител с достъп до Интернет са ясни. Пощата не се задръства от писма със сметки. С няколко клика може да се направи справка чрез Интернет. За сметка на това, абсолютно непрозрачни стават сметките на възрастни хора и жители на малки населени места, които не ползват Интернет, а и едва ли ще заплатят, за да получават хартиена фактура. На практика, точно на хората с ограничени финанси, които стриктно следят сметките си, им се отнема възможността да проверяват истиността на цифрите, които получават.

За да бъдем наистина обективни, трябва да зададем и друг въпрос - защо големите компании прехвърлят разхода за отпечатването върху клиентите си /отпечатък от производствена машина струва значително по-малко от разпечатка на офисния принтер/? И, ако наистина една компания е загрижена за горите и околната среда, не печата всичките си рекламни материали на 100% еко хартия? Няколко милиона листовки, седмични брошури, хиляди винили за външна реклама, които не се рециклират, еко ли са?

Електронните фактури между фирмите.
Идеята да преминем към електронни фактури е чудесна, стига да не се налагаше отново да разпечатваме. В момента има различни доставчици на услугата електронна фактура, които могат да ви предложат да издавате и получавате фактури през тяхната система. Какво правим, когато работим с клиент, който използва услугите на конкурентна система? Общо взето – нищо. Никой от провайдерите не гарантира за конкурентите си и не ви съветва да работите с тях. Да, но няма как да накарате вашият доставчик да работи с провайдер на услугата, на който вие имате доверие. НАП приемат електронни архиви, но фирмите, които ви предоставят услугата, не се интресуват как ще си направите единен електронен архив, ако получавате фактури в системата на няколко фирми. Съответно или пазите ел. архиви на няколко места, или на компютъра си /ако самата фактура е подписана/. Няма отговор как да си съберете на едно място екектронния архив за предаване в НАП, както казахме, на конкурентните фирми не им пука, ако сте клиент и на друг. И пак... разпечатвате.

Дигитално организирани онлайн пазари или стандартът EDI.
Електронният обмен на цифрови данни е най-общо казано виртуален пазар, на който голям брой фирми обменят контакти, оферти, заявки, договори, изпълняват поръчки и транзакции, фактурират и всичко това сработва с държавната администрация. Системата е внедрена на много места в САЩ, Европа, в страни като Сингапур и Корея, както и в България. Първите компании, които ползват EDI в България са търговски вериги като Баумакс, Практикер, а в края на тази година ще заработи и в Метро. Ако системата навлезе в повече бизнеси, вече има шанс да говорим за истинска дигитализация. Въпросът е кога и как.

Въпросите са много, разностранни и са чудесен повод за дискусия.
Остава въпросът дали наистина всичко се прави от подбудата да сме екологични или грижата за околната среда създава възможности за поставянето на икономически интереси на първо място. До момента опитите да сме ЕКО създават повече главоболия, отколкото ни дават решения. Как мислите?
www.printguide.info

януари 06, 2011

Как се обича



Не ме питай, чедо, как се обича.
Не ме питай. Мълчи...

... то, не беше любов, нито вричане.
Беше сливане. Очи със очи.
Беше жива вода. Беше клада.
Беше бяла и черна смокиня.
Беше прошка и грях,
и бях, и ме нямаше,
защото – в него живях.
С него се случвах.
С него падах и ставах.
С него и в него вървях.
И си губих посоките,
и забравях коя съм,
и нагоре летях.
Беше ми всичкото – и хляба, и виното.
Беше ми утрото. В него изгрявах.
Беше ми църквата и камбаната,
жажда ми беше и шепа завет.
Беше душата ми, чедо,
а без душа и сълзата боли.
И не питай, как се обича.
Не ме питай. Върви.
И гори, но не на талази.
Като факел изгаряй. Светѝ.
И нека... Бог да те пази!

Йорданка Андреева - ASTERI