септември 03, 2006

Великите

Можеш ли да кажеш кой е велик?
А кой е най-велик?

Основният въпрос е - кой може да каже кои са най-великите? Имаш ли това право? Ако питаш 3-ма ще кажат по 3 идеи или поне три разбъркани подредби. Какъв е критерия - един може да познава 100 човека от областта на изкуството. Друг познава само 100 инженера и те са най-великите за него.

Леко ме дразнят тези въпроси. Отнасям се малко скептично към тази идея.
Не мога да реша кои са тези 100. Пък и нещо такъв род изяви не ми се нравят - той света си е достатъчно велик без ние да го систематизираме. Бедна ми е културата. Не познавам 100 велики, че и повече трябва да познавам и от тях да избера 100 най-велики. Дори само един. Пък и ми се вижда дребнаво. Най-великите някак си са се обособили. Ей така, без класификация. И всеки, който иска успява да ги види и научи и да си ги подреди в собствен ред. Пък и времената се менят - Хитлер, Мао, Живков, Г. Димитров и кой ли още не, дори и Азис (!). Докато са живи някои творци не са велики. Като умрат стават велики. Може някой да е още жив.

За мен Салвадор Дали е велик или Фрида Кало, а някои ги обвиняват, че много психотропни гъби били яли :) Други дори не познават втората.

Сигурно разбирате, че тези разсъждения са по повод идеята на БНТ за 100-те велики българи. Доста скептично се изразявам. Някой може да каже дори цинично. Но, това е, нека да има размишления.

4 коментара:

Анонимен каза...

te bnt kato si nyamat druga rabota,i samo se ma4at da izmislyat ne6to uj originalno,ama nyakak ne varvi...:)velikite balgari sa si veliki i bez razni klasacii.a za tova kak mojem da slojim edin do drug v tazi klasaciya azis i vasil levski primerno,tova si e samo na6 "hubav" balgarski patent.:)))

Анонимен каза...

mejdu drugoto,dopredi nyakolko godini i az ne byah 4uvala za frida kalo,kato izleze filma,togava razbrah za neya /sorry za koeto.../,no skoro go gledah po btv i mi haresa,4estno kazano,ne samo zaradi salma hayek,a prosto takav jivot kato neiniya e originalen,edinstven,zapomnya6t se...i to4no zatova-velik.:)

Ana Bako каза...

Велик е нашия велик!
:(( Азис на всичко отгоре печели и с името си, че подреден по азбучен ред стои все най-отпред.

Анонимен каза...

hehe,toi si e vasil de /azis...:)/,a i se pi6e sas ´´z´´ nakraya,ama koi da mu kaje...:):):)