февруари 27, 2006

Крилати фрази V

Защо са крилати крилатите фрази?

По-добре пръв на село, отколкото последен в града
Плутарх ("Изречения на царе и пълководци, Юлий Цезар, 5") разказва, че преминавайки през едно градче в Алпите, Цезар казал: "Аз бих искал по-добре да бъда пръв тук, отколкото втори в Рим". Тази фраза на Цезар, характерна за честолюбивите личности, малко променена, станала наистина крилата фраза.

Бързай бавно
По думите на Светоний този израз често повтарял римският император Август (Гай Юлий Цезар Октавиан, 63 г. пр.Хр.). Френският поет и теоретик на класицизма Буало използвал този афоризъм в своята поема "Поетическото изкуство". Често се цитира на латински "Festina lente".

Меден месец
Мисълта за това колко бързо първоначалното щастие в брака се сменя с горчиво разочарование, образно изказана в източния фолклор, използвал Волтер за своя роман "Задиг или съдбата (1747). В 3-та глава той пише: "Задиг опита, че първият месец на брака, както той е описан в книгата на Зенд, е меден, а вторият - горчив като пелин." От романа на Волтер изразът "меден месец", с който се обозначава първият месец на брака, влязъл в много езици. По-късно този израз започнали да използват и за началната фаза на някакво явление, когато още не се е проявило нищо, което да предизвика разочарование, недоволство.

Мълчанието е знак на съгласие
Израз на римския папа Бонифаций VІІІ (1294-1303) в едно от неговите послания, влязъл в каноничното право (сборник постановления на църковната власт). Изразът ни отвежда към Софокъл (496-406 г. пр.Хр.), в чиято трагедия "Трахинянки" се казва: "Нима не разбираш, че с мълчание ти се съгласяваш с обвинението?"
To be continued...

февруари 19, 2006

Обичате ли приказки?



Прекрасен сайт с приказки! Толкова много приказки от цял свят! Сайта е на руски език. Има ги приказките на Шарл Перо, на Андерсен, приказки от близко и далече. Има дори и български. Браво на тази библиотека!

февруари 14, 2006

Подходящо за 14-ти

Неотдавна бил открит магазин, в който жените можели да си изберат и да си купят мъж. На входа висяла табела с правилата на работа на магазина със следното съдържание:
1. Вие можете да посетите този магазин САМО ВЕДНЪЖ.
2. В магазина има 6 етажа, като качеството на мъжете се повишава с увеличаването на броя на етажите.
3. Можете да си избирате мъж, от който и да е етаж и да се качвате на по-горен етаж.
4. Не се разрешава връщането на по-долен етаж.

Една жена решила да посети същият този „Магазин за мъже", за да си намери половинка.
След като прочела на входа на първия етаж табелата: „Мъже, които имат работа" - тя веднага се качила на втория етаж. Табелата на втория етаж гласяла: „Мъже, които имат работа и обичат децата". Жената отишла на третия. Там имало надпис: „Мъже с работа, обичащи деца и необикновенно красиви". „Божичко!" - зарадвала се жената, но все пак се качила на четвъртия етаж. Там висяла табела: „Мъже с работа, които обичат деца, ослепително красиви и помагащи вкъщи".
- Невероятно! - възкликнала жената - Много ми е трудно да устоя! Но, произнасяйки това, тя все пак се качила на петия етаж. Надписът там бил: „Мъже, имащи работа, обичащи децата, с ослепителна красота, помагащи вкъщи и много романтични". На жената много и се приискало да остане на този етаж и да си избере половинка, но все пак, се преборила с чувствата си и се качила на последния етаж.
И на този етаж прочела надпис със следното съдържание: „Вие сте посетителка № 31 456 012, тук няма мъже, този етаж съществува само, за да докаже за пореден път, че е невъзможно да се угоди на една жена. Благодарим ви, че посетихте нашия магазин!"

А точно срещу този магазин бил открит "Магазин за жени". На първия етаж се предлагали жени, които обичат да правят секс. На втория - богати жени, обичащи да правят секс. А от третия до шестия етаж ДОСЕГА НИКОЙ, НИКОГА НЕ СЕ Е КАЧВАЛ.

Да е честит Трифон Зарезан!

февруари 06, 2006

Denmark!


http://supportdenmark.com/

февруари 05, 2006

Илюзия

февруари 02, 2006

Филми. Януари.

Когато си болен, най-доброто лечение е пилешка супа за тялото и много филми за душата :)
Френската ми серия продължи с Tais-toi! (2003). Жан Рено и Жерар Депардийо. Тези двамата ги харесвам. Особено Жан Рено. Той ми е любимец от французите. Лека, нормално глуповата и симпатична комедия по френски маниер.
Мразя Вал Килмър. Не знам защо, но ако мога го пропускам. Обаче гледах Blind Horizon (2003) с него. Така и не помня от къде ми попадна този филм. И просто за пореден път се убедих, че не харесвам Вал Килмър. Няма нищо особено в него и играта му.
Сръбски фолклор и хумор: Зона Замфирова (2002). Фолклор почти като нашия - история за любовта на беден момък и богата чорбаджийска щерка и роднинските пречки преди класическия добър финал. На сърбите е хубаво да се слуша езика им. Не го разбирам напълно, но много смешно звучи на моменти. Та поне заради това си струва филма :)
Все пак имаше и нормално кино след като оздравях: The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe (2005). Приказка. Харесвам приказките. Няма нищо лошо в приказките. Но не беше най-перфектната.
И King Kong (2005), разбира се. Forever! Този път освен маймунека има замесени и динозаври, и паяци, ядящи хора и едни гадни гъсеницоподобни твари пак ядящи хора и разни други гадини, все ядящи хора. Май много филми бяха замесени в този сюжет. Иначе историята всеки я знае. Хубавото беше, че накрая на прожекцията имаше девойчета, които плачеха. Този филм във всяко свое време умее да насълзява очите. Но моето за него, явно е минало ;)
Аз плаках на Breaking the Waves (1996). На Ларс фон Триер. Много трогателен филм!!! И чуден и странен и истински и не истински. Много харесвам Триер и следя неговите филми. Искам ги всичките. И горещо ги препоръчвам. Дори да е само заради сълзите.
Някой чел ли е "Тенекиения барабан" от Гюнтер Грас? Прочетете я задължително тази книга! И едноимения филм гледайте, макар да не съм ентусиазирана от него, колкото от книгата. Нормално. Рядко двете неща се припокриват в изживяванията. Книгата е оригиналът. Вечната дилема - да се гледа ли филм, направен по някоя книга и чете книга, написана по някой филм. Аз май си имам отговор. Не! Винаги от второто в поредицата, остава лош привкус.
Една българска следа: Откраднати очи (2005). Българо-турска история от времето на социализма. Много тъжна, чисто по нашенски и не по човешки. Който си спомня, ще се разстрои. Накрая има оптимизъм. Но все пак не е happy end.
Още един "откраднат" филм - Stealing Beauty (1996). Тук кражбата е на съвсем друго. Хубав филм на Бернардо Бертолучи. Хубава е и Лив Тайлър. И Джеръми Айрънс в малката си роля.
И накрая много сериозно, за което бих искала да поговоря някой друг път повече: Noam Chomsky: Distorted Morality (2003). Последен гледан, но не на последно място в класацията. Дори бих го сложила на първо. Документален фил, лекция на Ноам Чомски пред студенти. Харесвам документалните филми, които се опитват да кажат нещо повече на света и не се страхуват от това. Като филмите на Майкъл Мур, филмите за анти Макдоналдс и за света на корпорациите и още много подобни. А самия мистър Чомски е човек, в чиито думи трябва повече хора да се заслушат. Говори за политика обикновено, но така че можеш да разбереш и от това ти става хубаво.