май 01, 2007

Кърт Вонегът. In memoriam

Един от най-любимите ми автори. Поклон!
И макар да знаем за объркването
в това прословуто слово приписвано на Вонегът, то остана "негово":


Слово пред випуск '97 на Масачузетския технологичен институт

Дами и господа от випуск 97, мажете се с плажно масло.

Ако трябва да ви дам само един съвет за бъдещото, той ще бъде този за плажното масло.
Ползата от плажното масло в дългосрочна переспектива е доказана от науката, докато останалите ми съвети са на основата на собствения ми криволичещ житейски опит. Ето ги и тези съвети:

Радвайте се на силата и красотата на младостта си. Всъщност вие ще разберете силата и красотата на младостта си едва след като те избледнеят, но не обръщайте внимание сега. Повярвайте ми след 20 год. Като разглеждате старите си снимки ще си припомните по начин, който сега не можете да проумеете, колко много възможности е имало пред вас и колко невероятно сте изглеждали. И въщност изобщо не сте били дебели.
Не се притеснявайте за бъдещето. Или пък се притеснявайте, но знайте, че притеснението ви ще бъде от полза не повече от дъвченето на дъвка при решаване на уравнение по алгебра. Истинските ви проблеми в живота ще бъдат неща, които никога на са ви идвали наум.
Всеки ден правете нещо, което ви плаши.
Пейте.
Не бъдете безсърдечни към човешката душа. Не търпете хора, които са безсърдечни към вашата.
Чистете си зъбите с конец.
Не си губете времето в ревност. Понякога ще бъдете в предна позиция, понякога ще изоставате. Надбягването е дълго и в крайна сметка е със самите вас. Помнете комплиментите, които получавате. Забравяйте обидите. Ако успеете, кажете ми как сте го постигнали.
Пазете старите си любовни писма. Изхвърляйте старите си банкови извлечения.
Протягайте се.
Не се чувствайте виновни, ако не знаете какво искате от живота.
Най–интересните хора, които познавам са знаели на 22 год. какво искат от живота. Някои от най–интересните на 40 год. все още не знаят.
Поемайте по много калций. Бъдете внимателни с коленете си. Ще ви липсват когато си отидат.
Може би ще се ожените, може би няма. Може да имате деца, може и да нямате.
Може би ще се разведете на 40 год., може би ще празнувате 75 год. сватба.
Каквото и да стане не се поздравявайте или самообвинявайте твърде много.
Вашият избор е на половина късмет. Както и изборът на всеки друг.
Радвайте се на тялото си. Използвайте го по всякакъв начин. Не се страхувайте от него или от това, което другите мислят за него. То е най-великия инструмент, който някога ще притежавате.
Танцувайте, даже и да няма къде другаде, освен в стаята където живеете.
Четете указанията даже и да не ги спазвате. Не четете модни списания. Те само ще ви накарат да се почувствате грозни.
Опознайте родителите си. Някой ден те ще си отидат за винаги. Бъдете мили с братята и сестрите си. Те са най–добрата връзка с миналото ви и са хората, които с най–голяма вероятност ще ви останат верни и в бъдеще.
Разберете, че приятелите идват и си отиват, но се дръжте за най-ценните няколко от тях. Работете упорито да запълните разликите помежду си в географското разположение и начина на живот, защото колкото повече остарявате, толкова повече ще се нуждаете от хора, които са ви познавали на младини.
Живейте в Ню Йорк, но го напуснете преди да ви е направил суров човек.
Живейте в Северна Каролина, но я напуснете преди да ви изнежи.
Пътувайте.
Приемете някои вечни истини. Цените ще се повишават. Политиците ще флиртуват с вас. Вие също ще остареете. И когато това стане ще си въобразявате, че когато сте били млади, цените са били поносими, политиците благородни, а децата са уважавали възрастните.
Уважавайте възрастните.
Не очаквайте някой да ви помага. Може би сте имате доверителен фонд. Може би ще се ожените за богат човек. Но никога не знаете кога кранчето ще спре.
Не си играйте твърде много с косата си, защото иначе, когато станете на 40, тя ще изглежда на 85.
Внимавайте чии съвети ще приемете, но бъдете търпеливи с тези, които ви ги дават. Съветите са форма на носталгия. Даването на съвети е изваждане на миналото от мястото му, забърсване, боядисване на грозните части и преработване, за да се представи на по – висока стойност.
Но имайте ми вяра за плажното масло.
------
На Вонегът принадлежат думите:

- "Зрелост, това е способността да осъзнаваш предела на своите възможности."

- "Ако един учен не може да обясни на 8-годишно дете с какво се занимава, той е шарлатанин."

- "Големият проблем с тъпите копелета е, че те са толкова тъпи, че не могат да повярват, че човек може да бъде умен."

- "Има много налудничави неща,които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим."

- "И двамата бяхме убедени тогава, а аз продължавам да мисля така и до днес, че животът може да бъде съвсем лек и приятен; достатъчно е да намериш нужното удоволствие в десетина неща, които да се повтарят безконечно." - от "Фарс или никога вече самота"

3 коментара:

a.k. каза...

същото това слово го сложих в моя блог преди няколко дена. всъщност не знаех, че не е на Вонегът. благодаря за информацията ;)
иначе за Вонегът - чела съм само една негова книга. беше ми ужасно тудно да я прочета.. отне ми около година и нещо (иначе беше 100-ина странички май), но след това останах много доволна. беше изключително натоварваща за мен, но ме много ме впечатли. казва се Точният мерник (Deadeye Dick). не мисля че ми е време да прочета още нещо негово, но ще дойде и този момент.

Ana Bako каза...

Може би покрай смъртта му наскоро, много неща се появиха за Вонегът и затова го споменаваме.
Но макар и тъжен повода, си заслужава да се говори за него.
Наистина е малко "труден" за четене. Все някъде се "спъва" човек, но винаги остава доволен когато стигне на края на книгата.
Моля, радвам се, че ти казвам нещо ново :)

Milena каза...

Вонегът е и за мен един и от най-любимите автори. И един от тези, които наистина са ме променили заради това, което са написали. Ако ми позволиш, още малко цитати от него, "Времетръс".

- "Да си жив означава да си или отегчен, или уплашен до смърт."
- "Дефиниция за готически роман: млада жена влиза в стара къща и гащите й падат от страх."
- "Хората с пистолети могат да бъдат смятани за анестезиолози на свободна практика."
- "Прибирам се у дома. Прекарал съм си отлично. Слушайте: ние сме на земята, за да пърдим наляво-надясно. Не позволявайте на никого да ви говори друго."