юли 03, 2007

Звяр

Имам си вкъщи вече един страхотен звяр.
Най-ръфащия и най-любящия на света :)



АМЕРИКАНСКИ СТАФОРДШИРСКИ ТЕРИЕР
Въпреки страховитата слава на тази порода, нейните представители заслужават вниманието на всеки, които желае да има до себе си предан и надежден пазач. Когато в края на XIX в. хората обърнали по-голямо внимание на тези кучета, те били удивени от изразителната им глава с широки челюсти и силно развити дъвкателни мускули. По това време американския стафордширски териер се наричал питдог или янкитериер. През 1936 г. му било присвоено съвременното название, официално признато от Американския кенелклуб. Той бил твърде популярен в своята родина, а днес е широко известен и в много други страни.
Кучетата от тази порода са много непретенциозни, обичат да си поспиват, лесно се приспособяват към обстановката, в която живеят, здрави и мощни са и се отличават със завидна непоколебимост. Потребностите им от физическо натоварване са умерени: добрият крос в парка или едночасовата игра са достатъчни.
Американският стафордширски териер почти никога не боледува, храни се с апетит, общителен е и не създава големи проблеми на своя стопанин. Предан до смърт на своя стопанин, едновременно с това той запазва свободолюбивия си дух, което при неправилно възпитание може да доведе до формирането на упорит характер. За да се влюби човек в тази порода, просто трябва добре да се запознае с нея. Грешките във възпитанието на стафордшира са абсолютно недопустими: това куче бързо запомня всичко лошо. От най-ранна възраст кутрето трябва да посещава занятия на дресировъчния ринг, където привиква към разнообразното обкръжение и се учи да общува с други кучета и непознати хора. Но трябва да го предпазвате от контакт с агресивни кучета. Попаднал веднъж в сбиване, американският стафордширски териер ще хареса вкуса на битката и ще бъде много трудно да се отучи от опасния си навик.
При дресировката на стафордшира е най-добре той да се въвлече в игра. Отчитайте особеностите на неговата психика. Например, кучето отказва да изпълни някаква команда. Не настоявайте - американския стафордширски териер е не по-малко упорит от вас. Колкото повече вие упорствате, толкова по-силно ще се съпротивлява той. Възможно е да ви бъдат нужни месеци, преди да постигнете това, което искате.
При възпитанието на кучетата от тази порода са необходими търпение и настойчивост. Това е умно куче с добра памет, но изисква твърда ръка. Силен и активен, стафордширът трябва да ходи спокойно с повод, без да го изпъва и да се подчинява от първата дума. Неговият ловен инстинкт е добре развит, поради което проявява естествено любопитство. То води след себе си непредвидими поривисти постъпки, които трябва да се сдържат от стопанина. Но, по правило, това куче е много привързано към семейството на своя стопанин и не е склонно към скитничество.
Как това куче, в миналото предназначено за боеве, се държи с останалите кучета? По своята природа американският стафордширски териер не търси схватките, но в случай на нападение или заплаха реагира мълниеносно и безстрашно. Ако бъде нападнат от някое куче, ще запомни това за цял живот. На 15-месечна възраст стопаните трябва да следят внимателно своите кучета по време на разходка - те могат приятелски да се хвърлят срещу някое куче, което от своя страна може да ги възприеме като възрастни животни. Често това води до възникването на битка с трагичен край.
Здравите челюсти не пречат на чувствата. Американският стафордширски териер се слави с това, че вижда в своя стопанин идол. Сред непознати хора е по-сдържан, макар че е общителен и приветлив. Има репутацията на надежден пазач. Но съвсем не е задължително от него да се прави стражево куче. Тази порода се представя отлично и в други видове дресировки, в това число и в аджилити, а тъй като е и весел компаньон, винаги е готов за игра. Ако в семейството ви има малки деца, то не е нужно да се безпокоите, че кучето ще се държи грубо с тях.
Американският стафордширски териер изисква от хората да се отнасят с уважение и обич към него, а правилното възпитание ще му позволи да прояви най-добрите си качества. Не случайно поклонниците на тази порода смятат, че това куче е просто гениално.

И още за породата:
http://www.dog.bg/index.php?ac=news_view&news_id=839
http://ares.free.bg/main.html
http://amstaff.hit.bg/bg/index.htm
http://pmgmontana.com/zoology/viewtopic.php?t=223
http://terrier.hit.bg/

5 коментара:

Mushmorana каза...

Страхотен сладур е този звяр! Чак и на мен ми се прииска куче. А как се казва все пак?!
Надявам се някой хубав ден да го видим в София ;-)...

Minerva каза...

Леле, най-сладкият! Много е пухин и красив, Аниииииии!

Vanya каза...

Iskam , Iskam ,Iskam

Ana Bako каза...

Ами какво друго, освен да ви пожелая и на вас един такъв любимец :)

За да се усетиш повече човек наистина трябва да започнеш да се грижиш за някой/нещо.
Да си призная взех да разбирам онези лелки дето съм ги чувала да говорят на "мама" на кучетата си. Аха и аз да го кажа :)

Бъки се казва.
Малкия племенник така го кръсти. Така си и остана.

Може да го разходя някой ден :) Вече е послушен когато е на повод и разбира, че каишка = разходка.

Анонимен каза...

Calcium supplements are considered regular drive problems during parentage of the baby.

Skin Tags are identical little, Still they can maturate involves press cutting
the skin tag off. The Skim is applied causing the they may drive
scarring. The procedure can be exceedingly by Freeze is
one selection. the great unwashed can experience one or a skin is
and then sutured with stitches.

Feel free to surf to my blog: dermatend reviews
My web page: cancerous mole