май 22, 2007

Антиутопия

Намерих я! Оригиналът, намерих.
Антиутопията, която е началото на всички велики книги-антиутопии. "НИЕ"- книгата на Евгений Замятин.
Благодаря на Тангра за хубавия линк.

Харесвам антиутопиите.
Колкото и мрачни да са те, все се прокрадва лъч надежда...
Покрай "НИЕ" се присетих и за другите хубави и любими антиутопии.

------------
Антиутопия (също Дистопия) е общество, което е нежелано по ред причини. Думата е създадена като антоним на утопия и обикновено се използва за описване на въображаемо общество, където сегашните обществени тенденции се превръщат в кошмарни крайности.

Според Оксфордския английски речник, думата е създадена в края на 19 век от Джон Стюарт Мил, който също така използва синонима на Джереми Бентам какотопия по това време.

------------
НИЕ (книга)
автор Евгений Замятин

Написана 1924 г.

Роман класифициран в жанра антиутопия. Представлява странна картина съставена от видения от едно бъдеще на победилия технократизъм. В него красиво е само това, което може да се изчисли и моделира с математически формули. Всичко останало е нелепа отживелица. Източникът на душата е открит - той е само едно варолиево мостче, малка частица от човешкия мозък. Душата се оказала болестно състояние на мозъка и в името на Великия Благодетел трябва да се "излекува" чрез задължителна операция. Всеобща държава, изградена под стъклен похлупак сред дивата природа. Хора с глобални идентификатори вместо имена, живеещи в блокове изцяло от стъкло, за да няма какво да крият. Семейства не съществуват, децата се възпитават в заводи, а любовта се осигурява чрез билет. Целта на съществуването на Всеобщата Държава е изграждането на машина наречена ИНТЕГРАЛ, с която хората са призвани и длъжни да излетят в Космоса и да интегрират инопланетяните към техния машинен строй. Интересното е, че в този странен свят пресъздаден в началото на 20 век, Евгений Замятин е предусетил много неща от нашата епоха. Например маниакалния стремеж на съвременните демократи да "интегрират" всичко към своите разбирания, които за тях са единствените възможни. Романът е сканиран от сборника "Черно слънце", изд. 1990 г.: http://www.voininatangra.org/modules/PDdownloads/singlefile.php?cid=13&lid=321

--------------
Прекрасният нов свят (книга)
автор Олдъс Хъксли
Написана през 1932г.

Годината е 632-а по новото летоброене на Световната държава - едно високотехнологично и автоматизирано общество, идеално подреден по предварителна схема рай, където човешките същества се създават в лабораторни условия и същността им се обуславя от химическата обработка на зародишите: от каста алфа - с относителна индивидуалност, до каста епсилон - множество съвършено еднакви близнаци, предназначени да извършват неблагодарни механични дейности... В този "прекрасен нов свят" щастието е задължително и постижимо чрез задължително раздаване и приемане на наркотични вещества, семейството е непозната категория и срамен спомен от далечното минало, а свобода, Бог и добро са забравени понятия... Но далеч от тази висша цивилизация все още съществува Резервоарът - където се живее, обича и вярва постарому. И когато Бърнард Маркс и Ленина Краун (имената, разбира се, не са случайни!) го посещават и довеждат оттам Дивака, настъпва неизбежният трагичен сблъсък между естествения човек и бездушното и стерилно общество... Олдъс Хъксли (1894-1963) е английски писател, който емигрира в САЩ. Член на знаменитата фамилия Хъксли, той е по-известен с литературното си наследство, включващо романи, разкази, повести, поезия, пътеписи, филмови сценарии - обикновено със силна социална насоченост, елементи на парапсихология и мистика... Към кая на живота си Хъксли е обявен за "лидер на модерната мисъл"... Още информация за него и творчеството му ще намерите на: http://somaweb.org/ http://knigibg.com/
------------

1984 (книга)
автор Джордж Оруел

Написана през 1948 г.

1984 е политически роман - като противопоставяне на тоталитаризма.
Книгата разказва за антиутопия, установена в далечната тогава 1984 г., в която държавата провежда всеобхватно проследяване, пропаганда, страх и безжалостни наказания. Истината за настоящето и за миналото е тотално подтисната. В „1984“ има следната мисъл: "Който владее миналото, той владее и бъдещето". Там променят съдържанието на старите вестници, за да съответства на днешната идеология. Описаната концепция за „Големия брат“, всевиждаща организация от анонимни наблюдатели с двупосочни видеоекрани на публични места и в частните домове, е станала нарицателна за пълна и безкомпромисна полицейщина. Хипотетичният „новговор“ е крайна форма евфемизъм и изразява идеята, че липсата на подходящи думи за назоваване на дадена концепция е еквивалентна на прекратяване на тяхното съществувание, а ако ги има - трябва да се направи използуването им невъзможно с цел елиминирането на самата концепция. Много термини от книгата се използват като нарицателни в европейската култура.

Много коментатори правят паралели между измисления свят на Оруел и съвременното общество, твърдейки че ние все повече живеем в Оруелианско общество.
Книгата онлайн: http://borislav.free.fr/mylib/text/291

-------------
451 градуса по Фаренхайт (книга)
автор Рей Бредбъри

Издадена през 1953 г.

Името на романа идва от химическото свойство на хартията да се самозапалва при температура 451 градуса по Фаренхайт (233 градуса по Целзий).

Романът описва тоталитарно общество, което насърчава масовата култура и потребителското мислене, а книгите са забранени и подлежат на изгаряне. Малката опозиционна група на хората-книги се е заела да спаси духовното богатство, като всеки член научава наизуст някоя книга, за да я направи достъпна за следващите поколения. По времето на написване на книгата в САЩ са в разгара си шпиономанията и ловът на вещици, свързани с маккартизма.
http://bg.wikipedia.org/

-------------
Equilibrium (филм)
Режисьор Курт Вимер

2002г.

В началото на 21-ви век ...
... се разрази Третата световна война.
Тези от нас, които оцеляха знаеха, че човечеството никога няма да преживее и четвърт от този век ...
Че нашата крехка същност не трябва повече да бъде излагана на риск.
Затова създадохме новата ръка на закона ...
... Граматонското духовенство, чиято единствена задача бе да открива и изличава самия източник на човешката жестокост към себеподобните си.
Способноста на хората ...
да чувстват.

Някъде в 21 в. след Третата световна война оцелелите хора решават да създадат общество, в което да цари вечен мир. За тази цел те избират да се откажат от чувствата и емоциите си. Всички поданици получават лекарството “прозиум”, което ги прави безчувствени. Всеки, който наруши закона и си позволи да изпита емоции, е наказван със смърт. За реда се грижи висш духовен клир, към който принадлежи и главният герой Джон Престън. Тези свещеници са специално обучени в изкуството да убиваш, наречено gun-kata – съчетание на източни бойни изкуства и западното умение да се борави с оръжие. Интригата се заражда от промяната на човек, който за първи път проглежда за чувствата – любов (която не завършва с хепиенд), омраза, гняв, съперничество и съчувствие. В мрачния свят, ръководен от така наречения Отец, главният герой Престън престава да взима лекарството си, за да разбере какво е подтикнало неговия дългогодишен сътрудник да премине на страната на бунтовниците. И пред него се разкрива подземието на чувствата, в което Престън трябва да открие своето място. Единствената радост за очите е облечената в червено Мери, в която се влюбва Престън. В това отношение “Еквилибриум” много наподобява класически филми като “Бразилия” на Тери Гилиям, “Метрополитън” на Фриц Ланг, “1984” по романа на Джордж Оруел и “451 по Фаренхайм” по романа на Рей Бредбъри.
http://en.wikipedia.org/wiki/Equilibrium_(2002_film)

май 14, 2007

Спам за тиинейджъри

Хе-хе, има си специален Спам за тийнейджъри. Моят племенник ме снабдява редовно с тях :))

------
Izprati tova soubshtine na 10 abonata i kogato go napravish natisni F6 i shte se pokaje koi te haresva
------
Помогни на града ти да изпадне в грипна епидемия!!!
Не ходи на училище в понеделник и помогни за така нужната грипна ваканция!!!
Ако си съвестен гражданин и ученик прати това на всичките си съученици и приятели!!!

май 09, 2007

Един SMS помощ

Нека винаги има възможност да се пращат SMS-и в помощ на болни и пострадали.
По-лесно е и по-достъпно. Това е голямото предимство.
Повече хора ще откликнат, макар и с малко дарение.
Малко по малко, ще стане ГРАМАДА на доброто.

Инициативата „Спаси, дари на...”

май 01, 2007

Кърт Вонегът. In memoriam

Един от най-любимите ми автори. Поклон!
И макар да знаем за объркването
в това прословуто слово приписвано на Вонегът, то остана "негово":


Слово пред випуск '97 на Масачузетския технологичен институт

Дами и господа от випуск 97, мажете се с плажно масло.

Ако трябва да ви дам само един съвет за бъдещото, той ще бъде този за плажното масло.
Ползата от плажното масло в дългосрочна переспектива е доказана от науката, докато останалите ми съвети са на основата на собствения ми криволичещ житейски опит. Ето ги и тези съвети:

Радвайте се на силата и красотата на младостта си. Всъщност вие ще разберете силата и красотата на младостта си едва след като те избледнеят, но не обръщайте внимание сега. Повярвайте ми след 20 год. Като разглеждате старите си снимки ще си припомните по начин, който сега не можете да проумеете, колко много възможности е имало пред вас и колко невероятно сте изглеждали. И въщност изобщо не сте били дебели.
Не се притеснявайте за бъдещето. Или пък се притеснявайте, но знайте, че притеснението ви ще бъде от полза не повече от дъвченето на дъвка при решаване на уравнение по алгебра. Истинските ви проблеми в живота ще бъдат неща, които никога на са ви идвали наум.
Всеки ден правете нещо, което ви плаши.
Пейте.
Не бъдете безсърдечни към човешката душа. Не търпете хора, които са безсърдечни към вашата.
Чистете си зъбите с конец.
Не си губете времето в ревност. Понякога ще бъдете в предна позиция, понякога ще изоставате. Надбягването е дълго и в крайна сметка е със самите вас. Помнете комплиментите, които получавате. Забравяйте обидите. Ако успеете, кажете ми как сте го постигнали.
Пазете старите си любовни писма. Изхвърляйте старите си банкови извлечения.
Протягайте се.
Не се чувствайте виновни, ако не знаете какво искате от живота.
Най–интересните хора, които познавам са знаели на 22 год. какво искат от живота. Някои от най–интересните на 40 год. все още не знаят.
Поемайте по много калций. Бъдете внимателни с коленете си. Ще ви липсват когато си отидат.
Може би ще се ожените, може би няма. Може да имате деца, може и да нямате.
Може би ще се разведете на 40 год., може би ще празнувате 75 год. сватба.
Каквото и да стане не се поздравявайте или самообвинявайте твърде много.
Вашият избор е на половина късмет. Както и изборът на всеки друг.
Радвайте се на тялото си. Използвайте го по всякакъв начин. Не се страхувайте от него или от това, което другите мислят за него. То е най-великия инструмент, който някога ще притежавате.
Танцувайте, даже и да няма къде другаде, освен в стаята където живеете.
Четете указанията даже и да не ги спазвате. Не четете модни списания. Те само ще ви накарат да се почувствате грозни.
Опознайте родителите си. Някой ден те ще си отидат за винаги. Бъдете мили с братята и сестрите си. Те са най–добрата връзка с миналото ви и са хората, които с най–голяма вероятност ще ви останат верни и в бъдеще.
Разберете, че приятелите идват и си отиват, но се дръжте за най-ценните няколко от тях. Работете упорито да запълните разликите помежду си в географското разположение и начина на живот, защото колкото повече остарявате, толкова повече ще се нуждаете от хора, които са ви познавали на младини.
Живейте в Ню Йорк, но го напуснете преди да ви е направил суров човек.
Живейте в Северна Каролина, но я напуснете преди да ви изнежи.
Пътувайте.
Приемете някои вечни истини. Цените ще се повишават. Политиците ще флиртуват с вас. Вие също ще остареете. И когато това стане ще си въобразявате, че когато сте били млади, цените са били поносими, политиците благородни, а децата са уважавали възрастните.
Уважавайте възрастните.
Не очаквайте някой да ви помага. Може би сте имате доверителен фонд. Може би ще се ожените за богат човек. Но никога не знаете кога кранчето ще спре.
Не си играйте твърде много с косата си, защото иначе, когато станете на 40, тя ще изглежда на 85.
Внимавайте чии съвети ще приемете, но бъдете търпеливи с тези, които ви ги дават. Съветите са форма на носталгия. Даването на съвети е изваждане на миналото от мястото му, забърсване, боядисване на грозните части и преработване, за да се представи на по – висока стойност.
Но имайте ми вяра за плажното масло.
------
На Вонегът принадлежат думите:

- "Зрелост, това е способността да осъзнаваш предела на своите възможности."

- "Ако един учен не може да обясни на 8-годишно дете с какво се занимава, той е шарлатанин."

- "Големият проблем с тъпите копелета е, че те са толкова тъпи, че не могат да повярват, че човек може да бъде умен."

- "Има много налудничави неща,които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим."

- "И двамата бяхме убедени тогава, а аз продължавам да мисля така и до днес, че животът може да бъде съвсем лек и приятен; достатъчно е да намериш нужното удоволствие в десетина неща, които да се повтарят безконечно." - от "Фарс или никога вече самота"

Нещо... за животните... (не проверено :)

* Делфините спят с едно отворено око.
* Биковете не различават цветовете.
* Рецепторите за сладко при кравите са в носовете им.
* Комарите имат 47 зъба (затова толкова боли като те "ухапят")
* Жабата "отровна стрела" има достатъчно отрова, за да убие 2 200 души.
* Емутата не могат да вървят назад.
* Някои бълхи имат разделени пениси във формата на буквата Y (защото сигурно е разрешено двуженството при тях)
* Бременноста при слона може да продължи до 2 години.
* Пилетата не могат да преглъщат докато са обърнати наопаки.
* Най-разпространената градинска гъсеница има 248 мускула в главата си.
* Златната рибка (goldfish) помни само три секунди.
* Мулето не може да потъне в плаващи пясъци, но магарето може.
* Повече хора по света загиват от магарета, отколкото от самолетни катастрофи.
* Животновъдите в Русия твърдят, че са отгледали нова порода овца със синя вълна.
* В Индия има над 50 милиона маймуни.
* По непонятни причини игуаната може да се самоубие.
* Американците харчат около 3 милиарда долара за котешка и кучешка храна.
* Прасетата могат да избягат километър и половина за 7 минути и половина при максимална скорост.
* Черупката е 12% от теглото на яйцето.
* Сепията има 10 пипала.
* Размножителните органи на охлюва са в главата му.
* Нормалната кокошка снася 228 яйца на година.
* Тънките черва на щрауса са над 1,2 километра.
* Лебеда е единствената птица, която има пенис.
* Левия крак на пилето е по-крехък от десния.
* Единственото куче, чийто език не е розов е от породата "чоу" (приличат на меченца и са със син език).
* Кучетата и хората са единствените бозайници с простата.
* Жирафа има най-високо кръвно сред животните.
* Зебрите не различават оранжевия цвят.
* Можете да водите една крава нагоре по стълбите, но няма да можете да я водите надолу.
* Най-умните породи кучета са от породите Коли и Териерите Джак Ръсел, а най-глупавите - Авганските хрътки (любими са ми).