октомври 07, 2008

Странната книга Codex Seraphinianus

Имах късмета да я намеря тази книга...

Codex Seraphinianus — книга написана и илюстрирана от италианския архитект и промишлен дизайнер Луиджи Серафини в края на 70-те години на XX век. Книгата съдържа приблизително 360 страници (в зависимост от изданието) и се явява илюстрована енциклопедия на непознат и измислен свят, написана на неизвестен език с непонятна азбука.
През 1978г. в миланското издателство Franco Maria Ricci се получил пакет. Когато сътрудниците на издателството го отворили, намерили голямо количество илюстровани страници. Това били илюстрации – много причудливи и странни. Самия текст към тях не могъл да прочете никой.
Съпровождащото писмо към пакета обяснявало, че автора на труда - Луиджи Серафини, е създал енциклопедия на въображаем свят по примера на средновековните научни кодекси: всяка страница детайлно изобразява определен обект, действие или явление; забележките са написани на измислен език.

Самото заглавие „SERAPHINIANUS” е абревиатура на: „Strange and Extraordinary Representations of Animals and Plants and Hellish Incarnations of Normal Items from the Annals of Naturalist/Unnaturalist Luigi Serafini”.

Първата част от труда е посветена на Природата и науката - флора, фауна, физика, механика... Втората – на Човекът – образи на обикновени и необикновени хора, архитектурата около човекът, писменост, храна и облекло, игри и развлечения.
Илюстрациите често представляват сюрреалистични пародии на вещи от реалния ни свят. Някои от тях могат ясно да се разпознаят, а други наистина са уникални. Практически всички изображения са нарисувани подробно, ясно и с много богати детайли.

В този си вид Codex Seraphinianus представлява пълноценна енциклопедия на измислен свят, който може би е съществувал, съществува или ще съществува някъде из Вселената.

Codex-ът е един от най-любопитните примери за илюстрована книга. „Четенето” на тази книга изисква нетрадиционно възприятие и не привичен език.
Няма никакъв смисъл от тази книга, освен насладата...



Още малко информация за нея:
http://en.wikipedia.org/wiki/Codex_Seraphinianus

И още един добър пост по темата:
http://publishing-su.blogspot.com/2008/10/blog-post_25.html

6 коментара:

Анонимен каза...

Страхотно, Ани! Благодаря за файла, започваме да дешифрираме ;-)

Анонимен каза...

Манията по тоя ръкопис се разраства. Един приятел ми обърна внимание и на друга подобна книга - може би източникът на вдъхновение за Луиджи - Ръкописът на Войнич - има инфо за него в българската Уикипедия.

Ana Bako каза...

:) Радвам се, че ти хареса книгата. Тя наистина е страхотно нещо. Това няма нищо общо с книгоиздаването ;)
А ако бъдеш послушна мога да ти дам и манускрипта на Войнич. И него го имам и го пазех за по-следващ пост.

Анонимен каза...

Ех, заради това ще съм послушна до края на годината!!! :-)

Real Haho каза...

Благодаря, Ани ;)
Върхът си!
Къде ги намираш тези работи?...

Ana Bako каза...

Как къде, в интернет! :))