юни 10, 2009

1984. Блогът на Оруел.


http://orwelldiaries.wordpress.com/

Джордж Оруел твърди, че най-голямата му мечта е да превърне писането за политика в изкуство. Това е изречението, заради което се създава наградата Оруел - първата такава е връчена през 1994. Оттогава автори от цял свят се състезават в две категории - за политическа книга и за политическа журналистика. Досега три пъти е била връчвана и специална награда за особено голям принос в политическото писане или политическо радио/телевизионно предаване.

Самият Джордж Оруел е водел лични дневници в периода 1938-1942. Сайтът на наградата решава да отпразнува 70-годишнината им, като ги публикува в блог - ден по ден на абсолютно същата дата с разлика от 70 години.

Оруел е достатъчно известен писател, за да събуди у хората интерес какво е писал не за широката публика, а само за себе си. Дневниците му проследяват няколко етапа от живота му - в началото той говори преди всичко за птички и пчелички, за дърводелство, за това колко яйца са снесли кокошките му. След това пише за гражданската война в Испания, за времето, което прекарва в Мароко, за завръщането му във Великобритания и за това какво е Европа да е в Световна война.

Благодарности на Бистра за текста и линка:
http://publishing-su.blogspot.com

3 коментара:

Real Haho каза...

от много време не беше побликувала..
знаеш ли за какво се замислиш? някъд епрочетох "самотен любовник търси самотна любовница за уикендите"мисля,че каквато си търсачка в нет-а можеш да намериш интересни неща по темата

Ana Bako каза...

:)) Това е много хубаво. Няма какво да го търся повече. Ще се направя, че не разбирам намека за всеки случай, да не би да няма намек и аз да изглеждам смешна :)

Позволявам си да го публикувам.
Ще те подпиша, обещавам :)

Анонимен каза...

много интересно, благодаря