юли 20, 2009

Най-великата книга

Списание „Нюзуик” определи „Война и мир” за най-велика книга на всички времена

Американското списание „Нюзуик” направи класация на стоте най-велики книги на всички времена, като на първо място в списъка е романа на руския писател Лев Толстой „Война и мир”.
На второто място се нарежда антиутопията „1984” на британеца Джордж Оруел, трета е култувата книга на Джеймс Джойс „Одисей”. Четвъртата най-велика книга на света е „Лолита” на Владимир Набоков, на пето място е „Врява и безумство” на Уилям Фолкнър.
В десятката влизат още „Невидимият човек” на Ралф Елисън, „Към фара” на Вирджиния Улф, „Илиада” и „Одисея”, „Гордост и предразсъдъци” от Джейн Остин и „Божествена комедия” на Данте Алигери.
В стотицата влизат още произведения на Габриел Гарсия Маркес, Чарлз Дарвин, Карл Маркс, Джон Р.Р. Толкин, Уилям Шекспир, Марсел Пруст, Хенри Милър, Зигмунд Фройд, Мао Дзедун и Джон Мейнард Кейнс. Библията е едва на 41 място в класацията.
За изготвянето на класацията са взети под внимание историческото влияние на книгите, интелектуалната им значимост в световната култура, актуалната им значимост и популярността им сред съвременните читатели. Агенция "Фокус"
----
1984 пъти предпочитам "1984" пред "Война и мир"!

2 коментара:

Анонимен каза...

Цял свят казва "Война и мир", само неква си ана бако пак се изкава неподготвена.
Да беше си траяла, немаше да те разберем, че си с малко умствен багаж.

Ana Bako каза...

Хе-хе, ти ли представляваш целия свят, та си тръгнал/а да мрънкаш. Сигурна съм даже, че не си чел/а "Война и мир".
След такова изказване за хиляда деветстотин осемдесет и четвърти път ще си повторя думите, че 1984 пъти предпочитам "1984" пред "Война и мир"!