септември 13, 2010

За любовта и рендето


Наскоро едни приятели се ожениха и си поръчаха за новото си семейно гнездо подарък - ренде Бьорнер. Трябваше някак да свържа идеята за любовта с рендето и от тук-там се получи нещо такова...

****
Ако любовта беше гозба, то първо биха се набрали розите. Листенцата трябва да се късат едно по едно, внимателно, без да се нараняват, а после да се настържат с ренде Бьорнер. Преди да се сложат в ястието, трябва да се целуват, за да им се предаде любовта. После се поливат с бяло вино и се поръсват с индийско орехче настъргано на ренде Бьорнер.
Трябва да се оставят да поотлежат – за да придобият вкус на истинска наслада. После се счукват нежно в хаванчето, за да се получи сосът.

Трябва да запържите диви гълъби в масло, сол и червен лук, предварително нарязан на кръгчета с ренде Бьорнер, за да станат златисти и хрупкави. Те са важен елемент от гозбата, защото символизират свободата в любовта. Усещането, че си желан и притежаван, но не и заключен и обезличен. Свободата и страстта са есенцията на любовта.

Междувременно се приготвят кестени. Варят се на бавен огън като дълга целувка. След сваряването им се притриват с ренде Бьорнер и се правят на пюре. Към пюрето от кестени се добавя мед, няколко капки розово масло и сол на вкус.

Това ястие казва много повече от „Обичам те“!
В тази храна се раждат огнените зори и ураганните ветрове на любовта. Ражда се страстта. Раждат се сладките сълзи от обич и умиление, също както се раждат малките сълзички от ситно нарязания лук с ренде Бьорнер. Раждат се жената и мъжът, които искат да се държат за ръцете си, да се целуват и всеки да изтръгва от другия сладостен вик…

4 коментара:

Анонимен каза...

Много процедури в тази рецепта

Ana Bako каза...

:) Много. Какво ли би се получило, ако наистина се забъркат съставките на тази манджа?! :)

Цвете каза...

Хубава манджичка си забъркала, Ани.
Имаше един филм, не му помня заглавието. Та там двамца, мъж и жена, решават да си организират сватба, на единия му трябваха пари, а на други да си обзаведе къщата. :-)Практично!
На любовта й трябват и добри битови условия в нашето съвремие. Твоите приятели просто са практични хора.

Ana Bako каза...

Да, спомням си този филм. Важното е, че имаше хепи енд :) Дано и тези приятели си имат хепи. Енд-а за сега да го отложим :)