март 16, 2006

Зелка

Нима може да се намери по-красиво описание за една зелка?! :)

По аналогия с френското сирене и вино, оценката на дегустаторите за една българска кисела зелка би звучала ето така:

Тази изключителна зелка, расла в най-рохкавите лехи на югозападното Софийско поле, е съчетала богатия аромат на шопските култури с крехкостта на най-отбраните тракийски сортове. Ферментационният процес е изведен докрай, протекъл при условията на софийската зима, благоприятно смекчена от локалните влияния на късноесенната подуянска мъгла. Оттук и подчертаната, но ненатрапчива киселина, започваща с деликатни бодежи от върха на езика, преминаваща в тръпки през небцето и разливаща се към гърлото. Ароматът е изключителен, напомнящ букет от отлежали камамбери, с неочакван свеж нюанс на бамя. Сокът, ръчно претакан на равни интервали, е бистър и искрящ. Предизвиква приятен сърбеж в устната кухина, който издава изненадваща ментова прохлада. Листата са бели, с благороден восъчен оттенък. Нетрошливи, но не и жилави, идеални за сарми. При дегустация листната периферия издава допълнителен фин аромат с предчувствие за пушен бекон. Секрет на производителя е използването на дъбови качета от осолена сланина. Придружено с един отлежал "Бержерак", това кисело зеле е идеалният компаньон за Вашите свински гърди."

5 коментара:

Анонимен каза...

ama ako znae6 kak mi se e pripila edna hubava fresh zeleva 4orba,taka da se kaje...:)
tiya dat4ani tuka s tiya vareni kartofi mi vzeha zdraveto,da mu se ne vidi.:)

Ana Bako каза...

:) Зелева чорба върви с варени картофи. Ама само варени картофи, вярно, омръзват. Не се ядосвай, вече е време и у нас да се разваля зелевата чорба и да свършва киселото зеле :)

Анонимен каза...

mene dumata mi e za balgarskoto be,moje da sme vsyakakvi,ama te hva6ta nostalgiyata,kato si dale4e...:)

Ana Bako каза...

Да така е, но не тъгувай! Все някой ден ще си дойдеш....

Анонимен каза...

mda,lyatoto ne e dale4...:)