септември 18, 2009

V като Виктория

В - третата буква както в глаголицата, така и в кирилицата. Веди. На еврейски - Вад. В нумерологията - 3. Числовият еквивалент в английския език - 5. Не случайно римската цифра V има формата на съответната буква в латинската азбука. Графичният й знак е спирала. Вещественият еквивалент - съд, външно подобен на буквата. Отговаря на 5 старши аркан в Таро. В кабалистиката символизира отношенията между единството и множествеността, космическите форми на диалектиката. Анатомичното й съответствие са очите и ушите.

В Средните векове буквата се използвала като знак за мир. Възприемана била като два пръста, протегнати за примирие. Възприемането й като воински знак може би е свързано с това, че стрелците опъвали тетивата на лъка с палеца и показалеца. Когато дланта е обърната към тялото, вдигнатите два пръста се разглеждат като оскърбление. В това си значение този знак използвал един от героите на Ф. Рабле. Тълкували го като фалически символ, демонстриращ презрение и заплаха за сексуално насилие. В редица съвременни страни знакът се приравнява към най-грубите форми на сквернословие.

Като знак за победа V се използва от времето на Втората световна война. Разпространява се благодарение на буквата V, с която започва името на древноримската богиня на победата - Victoria. За създател на знака, който означавал единството на всички народи в борбата с окупантите, се смята Виктор де Лавеле (Victor de Laveleye), организатор на радиопрограми на Би Би Си. "Нека окупантите - провъзгласил Лавеле в радиоборъщение на 14 януари 1941 година, - виждат тези знаци навсякъде, повторени безброй пъти, и ще разберат, че са обкръжени от всички страни с тълпа, която само чака момента на тяхната слабост и тяхното поражение". След едно от тези предавания на BBC със знака V били нашарени много стени на къщи в Белгия. Фашистките власти въвели наказание за всеки изрисуван знак. На учителите било разпоредено да проверяват учениците, да не изнасят тебешир извън училище. Впоследствие този знак се сдобил и със звукова форма във вид на телеграфен сигнал по Морзовата азбука - "точка-точка-точка-тире". Популярността му се дължала и на факта, че той напомнял началото на Петата симфония на Бетовен. Протестирайки срещу окупационния режим, не само рисували знака, но и го свирукали.
Един от коментаторите на американското радио заявил, че знакът "V" - е "най-удивителното средство за пропаганда". На неговата популярност не попречил фактът, че Гьобелс го обявил за победен вик на древногерманските воини. Министърът на нацистската пропаганда се опитвал да го представи като символ, "обединяващ всички европейски народи в борбата с болшевизма". По разпореждане на Гьобелс дори било издигнато гигантско изображение на "V" върху Айфеловата кула.

Според друга версия да използва знака V подсказал на Чърчил окултистът Алистър Кроули (1875 - 1947) - един от най-прочутите магьосници и окултисти на ХХ век: в демонологията знакът свързвали с Луцифер.

Любопитното е, че след като британският премиер У. Чърчил се среща спешно с такава спорна фигура като окултиста Алистър Кроули, му поръчва да реши и една много важна задача от областта на тайните знаци. Съюзниците не можели да се решат да открият Втори фронт докато не се появил символичният жест, способен да противостои на тайната мощ на нацисткото приветствие - рязко опънатата напред дясна ръка, жест, притежаващ магията на непобедимост, използван още от римските легионери. Кроули предложил на Чърчил знак, блокиращ силата на това приветствие. Скоро вестниците в света и кинохрониката били изпълнени с кадри, на които британският премиер демонстрирал притежаваното мистично оръжие: вдигнатите два пръста на ръката му, означавали латинската буква "V" - Victoria! Този жест въодушевявал съюзниците, вдъхновявайки ги за победа. За немците буквата "V" - фау - говорила на нивото на подсъзнанието: Die Vergessenheit - и с тази дума личният състав на Вермахта се обричал на поражение, в превод от немски тя означавала "забвение".

Където и да срещнете днес този графичен знак - "V" символ, създаден от италианския художник проф. Бруно Насцимбен (Кастеназо), представен за първи път на Конгреса на Европейския Вегетариански Съюз през 1985 г., в Италия, знайте, че става дума за контрол на вегетариански продукти и услуги. Много вегетариански общества са приели знака "V" и за кратко време той стана най-широко разпространеният вегетариански символ в целия свят.

8 коментара:

Спас Колев каза...

Белгийският език определено е новост за мен. ;) А Монреал май беше в Канада.

Ana Bako каза...

Така е, който се доверява сляпо на интернет :)
Освен да редактирам тук-там...
Поздравления :)

vlad каза...

Много ти благодаря за горната публикация. From within.

Ana Bako каза...

:) Радвам се, че с нещо е полезна.

Спорт каза...

Много интересна публикация, не съм и предполагал че една буква може да има толкова значения. :)

Ana Bako каза...

Може, може. Има и други букви с такава богата биография :)

SEO каза...

За победа всеки знае, че е знак, но останалото беше ново :)

Анонимен каза...

Ница мнение относно Blogger: Нещо...просто ей така... - Публикуване на коментар. Аз съм много впечатлен от време и усилия, които са пуснати в написването на тази история . Аз ще ви дам линк за социална медиите блог. Всичко най-хубаво !