март 30, 2010

Сюрреализъм и реалност

Разказът на една фотография

Филип Холсман (1906-1979), e фотографът създал тази снимка. Той харесвал да снима скачащи хора. Твърдял, че по време на скока, обекта на снимката неволно показва своята истинска, вътрешна същност.

6 часа, 28 подскачания, пълна стая с помощници, хвърлящи във въздуха водата от ведро и разгневени котки - така се родила тази снимка. На заден план на снимката се вижда незавършения шедьовър на Салвадор Дали «Leda Atomica».
Художникът е представен като ядрото на атома, около което се носят в пространството вместо електрони - стол, котки, статив с платно и вода. За да направи този кадър Холсман използва много мощни светкавици в студиото си, които му осигуряват голяма рязкост. Дали подскача в момента на снимката, в същото време трима асистенти подхвърлят котки, а четвърти плиска вода, която от бързата скорост стои като замръзнала във въздуха… За тази снимка, фотографът е направил 28 дубъла! Холсман искал вместо вода да използва мляко, но за след военно време това било невъзможно.

Особено плодотворно е сътрудничеството на Салвадор Дали с фотографа Филип Холсман. Той направил цяла илюстрирана книга за Дали. Странните фотографии наподобяват картините на великия художник. На една от тях Дали гледа към череп, съставен от телата на седем голи девойки.

“Dali Atomicus”,
Филип Холсман, 1948

Няма коментари: