май 09, 2006

Ден на победата

Настроение преди концерта:
Ъъъъъ, а пък аз отивам утре (б.а. 28.04.06) на концерт на ансамбъла на Червената армия.
Червените миналата година ги затвориха само за себе си и не ги показаха, но сега няма да избягат. Много им се радвам. Не знам дали е някаква тайна носталгия, мисля, че не, но с много голяма нагласа за хубаво отивам и от преди цяла седмица си взех билети за тях. Лошото е, че повечето хора, които познавам, реагираха на поканата ми крайно негативно. "Какви са тези комунистически отживелици? Каква е тая комунистическа тъпня?" И никой не иска да дойде с мен.
Не е много коректно така. Това е хор, песни и танци. Просто качествен хор. Например "Лорд ъв дъ денс" да не са по-различни от ансамбъла на червената армия, какво като са ирландци? И едните са стегнати и качествени и другите.
Има ли разлика?
"Ми няма разлика, освен в репертоара и в целта за съществуването на двете групи. Ансамбълът на ЧА е част от пропагандната машина на една от най-ужасните организации в историята на човечеството. Ако ще да правят изкуство, то нека се отделят и да не споменават това прокълнато име."
Има го това "старо комунистическо" мислене. Ирония ли е на съдбата - музиката и песните са символ на всичко хубаво и мирно, а един изпълнител на музика може да породи толкова негативно отношение към това.
Сега със сигурност си мисля, са изхвърлили от репертоара си партийните песни. Сега ще пеят воеенни (второсветовни, онези интернационалните вече) и разни други, дори народни руски. А пък името си им е такова от създаването. Все пак си е оригиналното. Тя армията на Русия не се ли води още "Красная"? Ами ако "Лордовете" танцуват и пеят на музика в прослава на ИРА? Кой знае, нищо чудно да си имат някоя и друга песен.
Нека ида утре, ще си призная ако пеят партийни песни :)

Настроение след концерта:
Аз ходих на концерт. И мога да кажа, че съм разочарована. Не от пеенето им, то беше хубаво, от странични фактори. Например това, че пяха 2 бг песни на български - "хей поле широко" и "моя страна, моя българия". Аз исках да чуя руски песни, не български. Голямо подмазване. Че залата беше по-голяма от хангар и всичко на равно и си изкривих врата да гледам нагоре. Че озвучаването беше повече от кресливо и ужасно. Че по средата на пътеката един от охраната закриваше част от сцената и се караше с хората, които му правеха забележка. Че един до нас най-откровено спеше. Как успя на този шум да спи и това да не му пречи? По физиономия приличаше на руснак, може да е от тяхните и така да успява да си почива между концертите. Че танците им бяха изпълнени на едни неблагозвучни мелодии, никога не съм чувала толкова безвкусни техни мелодии. И в крайна сметка изпяха 4 цели песни. Другото беше миксове от по 1-2 куплета. Нямаше партийо любима, бяха всеизвестните песни за 2-рата световна война, една за цигани и любов и един микс за видовете армии у тях. Публиката предимно беше "стара" и прекалено много се вживяваше - то не беше ставане на крака и поклони, то не беше прослава... Абе, тъпо ми беше. Нямаше наслада от музиката в цялото мероприятие. Бабите го направиха партийно събрание, заедно с другите неуредици. Може би не трябва да ходят старите хора, за да остане само музиката на този хор. А не партийната носталгия. Този жанр ще се изчисти може би след смъртта на поне 2 поколения...

7 коментара:

Анонимен каза...

znae6 li,ponyakoga mi e krivo,4e sam rodena na tozi hubav den 9.05.,ba6ta mi e iskal da se kazvam viktoriya,no dobre,4e sme posledvali dobrata balgarska tradiciya da ne imenuvat na dyado mi hristo...:)mislya,4e na nas ni e ostanal edin dosta fal6iv privkus ot tezi komunisti4eski praznici i zatova ne mojem da im se naradvame dokrai.no kakto i da e,datata si mi e originalna i kolkoto i da ne si haresvam rojdeniya den ponyakoga,tova prosto ne moje da se promeni.vij,zodiyata si ya obojavam,no tova ve4e e savsem drug vapros za komentar.../moje nyakoi pat da pusne6 ne6to za zodiite,nyama da e zle kato ideya:)/

Анонимен каза...

sorry,da ME imenuvat,ne da NE...:)

Ana Bako каза...

Ааа, значи скоро си имала рожден ден. Макар със закъснение - честито. Да си здрава и жива и много успехи ти желая.

Не се ядосвай на твоята дата. Тя си е много хубава - Победа над фашизма. Не я свързвай само с Русия. Не случайно е ден на Европа сега - това наистина е съдбовен ден за човечеството.
На хубава дата си се родила :)

Анонимен каза...

Вижте,аз също съм родена на 9 май и не мога да кажа че не я обичам защото е свързана с Русия.За мен изказвания от рода на "не си харесвам датата и бих искала да съм се родила на друга дата защото тогава се празнува падането на фашизма" надявам се че ми следите мисълта!!!Няма да обяснявам какво точно означава фашизъм,нито какви щяха да са последиците ако Русия не беше се погрижила да го заличи.Вярвам че всички са достатъчно умни за да преценят с какво точно свързваме 9 май.Аз лично се гордея с рожденната си дата не би могла да бъде по добра.А по въпроса за Русия,незнам има ли толкова глупави хора които не оценяват какво е направила тя за света като е смачкала толкова голямо зло.Жалкото е само едно,има хора които се именуват неонацисти.Тези хора едва ли биха били такива ако бяха имали възможноста да усетят ужаса на фашизма.Колко са нещастни в криворазбирането си.Липса на образование какво да се прави.Жалко.

Анонимен каза...

zdrasti pak.:)
ei,az si haresvam datata,nai-malkoto e zapomnya6ta se...:)prosto se draznya to4no ot tezi krivorazbrani praznuvaniya i t.n....
moga da vi kaja,4e predi okolo 5 godini /mai tolkova byaha.../,kogato na slavi trifonov mu be6e na gosti mihail gorba4ov i pevicata mu izpya pesenta za pobedata na ruski,az prosto si plakah-ei taka,sedyah i plakah...razbira se,4e rusiya e napravila mnogo,prosto na nas ni e ostanalo edno prekaleno eksponirano 4uvstvo da ya vazveli4avame ot godinite na komunizma...na men li4no rusnacite sa mi simpatyagi,nai-malkoto za6toto gi razbiram,kato govoryat.:)tolkova sladko zvu4at,ni6to,4e nyakoi ne haresvat tozi ezik samo za6toto edno vreme go u4ehme zadaljitelno.
a tuka u daniya decata po4vat ot treti klas da u4at angliyski i nemski i nikoi ne se e oplakal,tova e prosto bez komentar...
osven tova az ne sam kazvala,4e ne si haresvam datata,naprotiv,sa6to mi e kef,i ne samo zaradi denya na evropa...:)
4estit rojden den na ana sa6to.:)

Ana Bako каза...

Момичета-рожденнички, най-важното за този ден си е вашия личен рожден ден. Всичко друго е глупост :)) Да сте здрави и живи!

Анонимен каза...

ma razbira se,aide nazdrave.hehehe...:):):)