септември 03, 2007

Ian Anderson / Jethro Tull

... Ian Anderson свири Jethro Tull с Оркестър - концерта в Пловдив на 1 септември.

Какво да кажа, няма смисъл...
Пороен дъжд, мокро и едно бурно като дъжда удоволствие. Приказка, която не може да се разкаже за лека нощ, трябва да си главен герой в нея...
-------------------------------

Ян Андерсън е познат в света на рок музиката като гласа и флейтата на легендарните Джетро Тъл (Jethro Tull). Андерсън свири също така и на акустична китара, мандолина и етно флейта, придавайки на музиката на Джетро Тъл оригинално акустично звучене.
Групата Джетро Тъл е сформирана през 1968 от две британски блус формации: John Evan Band и McGregor`s Engine и за три десетилетия реализира 30 самостоятелни албуми, с над 60 милиона продадени копия, 2500 концерта, в повече от 40 страни по света. Роденият в Шотландия през 1947, член и съосновател на Джетро Тъл – Ян Андерсън (Ian Anderson) превръща рок флейтата си в специфичен музикален почерк на Джетро Тъл. В периода 1983 и 2003 излизат четири солови албуми на музиканта.
Проекта "Ян Андерсън свири Джетро Тъл с Оркестър" се осъществи с Оркестъра на Класик ФМ радио. Музикантът разказва: "Важното в проекта е рок групата и Оркестъра да върнат музиката към прогресив рок звученето, от времето на шестдесетте години. Като акустичен музикант се стремя към приятен синтез между китара, пиано, перкусии, барабани и традиционните оркестрови интструменти. Целта ни е хората да си тръгнат, след концерта, без спукани тъпанчета, но с енергично рок усещане". През тази година този проект е посетил Германия, Унгария, Италия..., като отзивите от чуждестранните медии е за "витален, вълнуващ спектакъл".
"...След края на концерта в Будапеща 4 000 посетители трябваше да се върнат от хипи ерата към реалния живот...", пишат в ревютата си местните вестници.

За себе си музикантът споделя, че живее във ферма в югозападна Англия, където е и звукозаписно му студио. Женен е от 27 години за Шона и имат две деца: Джеймс и Гаел, които също работят в музикалния и медиен бизнес. Като част от хобитата си той посочва отглеждането на различни видове люти чушлета, изучаването и опазването на 26 вида дребни диви котки, колекционирането на стари фотоапарати, оф роуд мотоциклети, няколко спортни оръжия и саксафон, на който е обещал никога повече да не свири.

4 коментара:

Unknown каза...

Хъх ... благородно ти завиждам,че си присъствал(а)... Как ме е яд,че имах изпит в този ден и не можах да отида на концерта ! Остава надеждата ТОЙ да се върне отново :)

Martin MY каза...

Interesting link, did you know there was a Jethro Tull from Cornwall UK? A very funny man indeed.

Ana Bako каза...

ПрисъствалА съм :)
Надявам се да идва пак, макар че за какъв изпит говориш в 8 вечерта ;) Може, може, признава ти се.
Другия път да не отсъстваш!

Ana Bako каза...

@Martin
Знам и не знам...
Вярно, много интересен човек.
Следващият път трябва да посети и Ямбол ;)