ноември 09, 2005

Стената. 9.11.1989г. Берлин

Малко песимистичен диалог за празник

Днес празнува ли се? Всъщност празник ли е днес?
15 години от падането на Берлинската стена.
Попаднах на нещо, което ми се вижда страшно: "Проведено социологическо изследване, направено по поръчка на списание “Щерн” през месец септември 2004 г., показва, че всеки пети германец иска Берлинската стена да бъде възстановена. За повторно издигане на стената са се обявили 24% от респондентите в Западна Германия и 12% в Източна Германия. В неделя, 14 ноември, ще бъде открит за посещения мемориалът, разположен край легендарния пропускателен пункт "Чарли"."

????!!! Нима наистина има някой луд, който да иска такова нещо?
-------
Уаааау. Знаех какво е, ама чак толкова "близо" не бях я виждала. Ужасно е било.
Виж каква гледка: http://www.dieberlinermauer.de/berlinwallhome/wall9/wall9.html
Можем ли да го разберем това?
Виж целия сайт: http://www.dieberlinermauer.de/berlinwall1024x768.htm
Какво стана сега с нея? Някъде сигурно има участъци като паметници. А другото? Всичко е разрушено ли там където е минавала?

Отговорите:
Имало е интересни парадокси. Примерно една от линиите на метрото в западната част е минавала през спирка в източната част. Спирката е била затворена за източните. Често е била пазена от полицията на важни годишнини. Цялата стена е разрушена и мястото се използва. То не е само стената. Стената е стена само от западната страна. От източната има полоса, където да бъдат избивани бягащите. Това с улицата до стената е от Западен Берлин.
-------
В каква заблуда бях, мислех, че реално Берлин е разделен от 2-те държави - ГДР и ГФР. А той изцяло е в ГДР.
Голям кошмарен парадокс! Но западноберлинчани са могли да минават свободно през ГДР и са можели да ходят до ГФР, нали?

Отговорите:
По принцип да, но са имали собствена магистрала, на която източногерманците не са можели да стъпват. То и при нас беше така. Представи си учудването ми през 1986, когато разбрах, че между България и Австрия и ГФР има споразумение за безвизово пътуване. Само че наш'те ни изискваха ИЗХОДНИ визи, за да напуснем страната. А на онези никой не им е отнемал правото за свободно придвижване. Та те си идваха при нас когато си искат. То за това те са свободния свят, а ние соц. ЛАГЕР.
-------
За вярване ли е всичко това, че е могло да съществува? И че все още някъде подобни неща има...

За вярване е.

Масовата народна памет ще забрави след време всичко това. Вече по-младите не знаят нищо за това. Ние май ще бъдем последните дето ще помнят. И днешната годишнина ще се чества все по-изкуствено и далечно от сърцето. Дано не съм прекалена песимистка за това.

За жалост не си.
Точно забравяйки такива неща, ние хората позволяваме те да се повтарят...

Няма коментари: