декември 09, 2005

Имен ден

Зачатие на св. Анна
/когато тя зачена Пресвета Богородица/
The Conception by St. Anna
of the Most Holy Theotokos

Празнува се на 9 декември.
Разрешава се вино и елей.
Дълго време Йоаким и Анна нямали деца. Освен личната си мъка трябвало да понасят и обществения укор, тъй като бездетството, считано за Божие наказание, не се посрещало със съчувствие. С молитва и надежда дошла вестта за дългоочакваната рожба, която ще бъде наречена Мария.
Още от началото на VII век за него има написан специален текст и беседа от св. Андрей Критски - автор на църковни молитви и химни. В текстовете на това богослужение четем думите, вложени в устата на Анна:
"Радвайте се заедно с мен, всички колена Израилеви! Аз нося рожба до сърцето си. Спасена съм от укора за бездетството ми. Тъй беше угодно на Бога, който чу молитвата ми, излекува болката ми и ми даде каквото сърцето ми желаеше."
Така преданието е допълнило евангелския разказ, без да му противоречи, като по един естествен и много човешки начин е запазило спомена за семейството на нашия Господ.
Църквата почита света Анна няколко пъти в годината:
на 8 и 9 септември - честване на празника Рождество Богородично и възпоминание живота на св. богоотци Йоаким и Анна,
на 9 декември, днес, когато празнуваме зачатието на майката на Богородица,
на 25 юли - денят на успението (смъртта) й.

Православие и езичество
Ана /Янино зачатие/ - празник, познат само в отделни райони на Юж. и Зап. Б-я. Нощта, предхождаща празника, е време на заклинания, прокоби и магии. През нея магьосници, вещици и врачки най-лесно установяват връзка с дявола, мъртвите и демоните. Те се появяват около огъня като мушици. Затова стопаните палят пред всяка врата огън с тор, ръсят пепел и просо около стопанските постройки. Момите посаждат пшеница в гърне и топят клонки от вишна или ябълка във вода и ги оставят край огнището. Ако до Нoва Година пшеницата поникне и клонките се разлистят, момата ще се омъжи през следващата година, и то за добър момък.

На този ден православната църква чества зачатието на св. Анна - майка на Богородица. Покровителката на брака, семейството и майчинството, закрилницата на девиците, вдовиците и бременните се почита от жените, които в този ден не работят, за да не се разболяват децата им, не боядисват, защото според поверието тогава започват родилните мъки.

2 коментара:

Анонимен каза...

Прочетох вашия post за св.Ана.Това ма ме накара да прегледам енциклопедичния речник"Българската митология".Този празник,9 декември
се чества сред народа като св.Ана
зимна, Аннино зачатие, Янино зачатие, Анино зачакье,Полазовден.
На мен най ми харесва думата
"ЗАЧАКЬЕ"

Ana Bako каза...

:) Да, интересна дума. Благодаря за допълненията.